Je data maturity assessment: de springplank naar een data-gedreven bedrijf

Tekst van onze Data Strategist Peter De Witte.

Betere beslissingen en minder risico’s omdat je buikgevoel aanvult met feiten; de voordelen van een data-driven aanpak zijn duidelijk voor de meeste organisaties. Ook de operationele werking en het klantenbeheer gaan erop vooruit wanneer gegevens aantonen waar de inefficiënties zitten en waar opportuniteiten klaarstaan. Hoog tijd dus om met een actieplan aan de slag te gaan, denken velen terecht. Met inzichten en een maturity assessment helpen we je hieronder alvast op weg.

De datastrategie volgt die van het bedrijf

Wat was er eerst, de kip of het ei? Eenzelfde vraag kan je stellen over je bedrijfs- en datastrategie. Het is er eentje die je jezelf ongetwijfeld stelt als je wilt evolueren naar een data-gedreven organisatie. Voor ons is het duidelijk: je overkoepelende bedrijfsdoelstellingen en -aanpak bepalen je gegevensstrategie.

Stel bijvoorbeeld dat je een stevige kluit informatie hebt over een bepaalde markt. Echter is dat niet de markt die past bij je product of diensten, of misschien valt er gewoon weinig geld te rapen. Leuk dat je er veel analyses en dashboards over kan maken, maar het zou een slechte keuze zijn om je bedrijf te heroriënteren en te focussen op die sector. Het is beter om te kijken op welke markten je nu focust en na te gaan welke extra gegevens je zouden helpen om nuttige inzichten te verkrijgen. Vervolgens werk je dan een datastrategie uit om die data te verzamelen en je doelstelling te ondersteunen.

Je datastrategie is meer dan eentjes en nulletjes

Er is nog een belangrijk aspect van je strategie dat je niet mag vergeten: je medewerkers. Elke goede bedrijfs- en datastrategie bevat dus ook de menselijke kant van het verhaal. Hoe ga je over je aanpak communiceren om iedereen te motiveren en bewust te maken van het belang ervan? Zal je extra training moeten voorzien? Moeten er processen aangepast worden? Ook zulke vragen moet je meenemen in je tocht naar data-gedrevenheid.

Niet vergeten: de data zelf

Oké, we hebben de strategie en de mensen. Hiermee is de kous af, toch? Helaas, we hebben het over één ding nog niet gehad: de data zelf. Die wordt vaak over het hoofd gezien. Men gaat er soms te snel van uit dat het wel goed zit met die gegevens. Maar is dat wel zo? Waar zit precies de bron van elk belangrijk gegeven? Hoe weten we zeker dat de kwaliteit van die bron oké is? Is ook de kwaliteit van de output nog gegarandeerd? Hebben we wel de meest relevante data voor elk doel? Hebben we misschien belangrijke mogelijkheden over het hoofd gezien omdat we meer soorten data bezitten dan we op het eerste zicht beseffen? Hebben we een standaardbeleid om alle data overal correct te beveiligen? Hoe stroomt data precies doorheen mijn organisatie? Kortom, ook databeheer is een belangrijke component van elk plan om een data-gedreven organisatie te bouwen.

De nulmeting: jouw springplank naar data-gedrevenheid

Er valt dus heel wat aan te pakken om als organisatie data-gedreven te worden. Veel bedrijven weten niet meteen waar te beginnen . Daarom raden we een korte nulmeting aan: het Data Maturity Assessment. Daarbij kijk je in een workshop onder meer naar de manier waarop je als organisatie naar data kijkt en hoe jouw bedrijf is gestructureerd. Ook datakwaliteit, -beveiliging, -integriteit, -gebruik, -integratie, -centralisatie, en -consolidatie komen aan bod.

Door een aantal vragen te stellen ga je na op welke gebieden je sterk, gemiddeld of minder goed presteert. Zo’n workshop doe je best met vertegenwoordigers van verschillende afdelingen. Elk departement heeft zijn eigen uitdagingen en noden. Met een gevarieerd panel van deelnemers kom je samen tot een correct beeld.

Evaluatie volgens het Data Management Book Of Knowledge 2 (DMBOK2)

Bij IntoData doen we zo’n assessment op basis van het bewezen DMBOK2-model. Dat verdeelt je data-aanpak in elf domeinen waarvan data governance de centrale spil is. Wij pakken het echter iets anders aan. We maken liefst geen verschil in belang tussen de domeinen. We halen data governance dus uit het midden en voegen het toe als stukje van de DMBOK2-taart.

Op het eind van ons Data Maturity Assessment krijg je als bedrijf een score op deze categorieën. Die punten geven een algemene nulmeting over de huidige stand van zaken. Met je bedrijfsdoelstellingen in de hand kan je vervolgens kijken wat je eerst moet aanpakken. Het assessment periodiek herhalen, helpt om na te gaan waar je vooruitgang boekt.

Het resultaat van ons assessment is een heldere visual waarin we je scores op de verschillende DMBOK2-pijlers weergeven.

Wat na het assessment?

Een data-gedreven organisatie worden doe je duidelijk niet tussen de soep en de patatten. Toch hoeft het geen onoverkomelijke uitdaging te zijn. We breken het gehele proces in kleine behapbare stappen. De eerste stap zet je dus met ons Data Maturity Assessment. Vervolgens kies je een aantal – of zelfs maar één – specifieke doelstelling(en) of uitdaging(en) en kijken we samen hoe je daarvoor meer waarde kunt halen uit je data.

Eens van gedachten wisselen?

Heb je vragen over deze tips en tricks dan kan je ons hier bereiken. Stuur je vragen en opmerkingen op dan helpen we je graag!

    Zet de eerste stap met ons Data Maturity Assessment

    Met beperkte inspanning de eerste stap zetten naar een data-gedreven organisatie? Dat doe je met ons Data Maturity Assessment. In slechts enkele vragen maken we een nulmeting die je springplank is naar de toekomst. Neem nu contact met ons op om je assessment in te plannen.