Op 16 & 17 oktober vond het jaarlijkse evenement Talend Connect plaats in Parijs; ook IntoData was erbij.
Elk jaar worden hier de laatste nieuwe trends in de IT-wereld toegelicht en laat men zien hoe Talend hierop inspeelt.

Presentaties

De projectvoorstellingen die Talend Connect ons voorschotelde waren ongelooflijk interessant. De onderwerpen varieerden van ‘oogstvoorspellingen voor tarwe’ binnen de agro-industrie tot het ‘automatiseren van donaties’ voor goede doelen.

Overal legden ze de klemtoon op 2 specifieke zaken:

  1. Big Data
  2. Cloud data warehousing

In elke demo werd Talend steeds voor hetzelfde gebruikt: data stream- en batchgewijs overpompen van gegevens tussen de verschillende omgevingen. Dit is de grote kracht van Talend! Omdat het een open-source technologie is, bestaan er 1001 componenten die data van allerhande type bronsystemen samen kunnen brengen. Bovendien runnen alle Big Data componenten bijna zonder aanpassing over verschillende nodes… Mindblowing!

Talend Cloud Data Prep Tool

Een ander aspect dat ze dit jaar in de verf zetten, was de release van de nieuwe Talend Cloud Data Prep tool. Dit is eigenlijk gewoon een gestripte online versie van Talend DQ met DI (Data Integratie) capaciteiten.
Omdat deze zo easy-to-use is, schuift de taak van het “data kuisen” op naar de business. De jobs die door de business aangemaakt zijn kunnen op 1, 2, 3 worden geïntegreerd in de bestaande Talend jobs.
Dit betekent  dat de business en de developer minder heen en weer moeten mailen over scope, specs, filters, etc. Zo kunnen ze meer tijd investeren in het echte werk.

Talend Connect 2017 in een notendop

  • Data lakes are very hot: bijhouden van gestructureerde / ongestructureerde data.
  • Big data is very hot: omdat een dagelijkse refresh van de data tegenwoordig veel te weinig is en data meer en meer streamsgewijs & ongestructureerd binnenkomt, is Big Data een MUST!
  • Cloud data warehousing is super hot: wie tegenwoordig nog een on-premises data warehouse (dwh) heeft draaien, zal hier vroeg of laat nadelen van ondervinden. De dwh technologieën veranderen de laatste tijd zo ontzettend snel dat het bijna onmogelijk is om je eigen infrastructuur up-to-date te houden. Daarnaast blijft de kostprijs dalen door de stijgende concurrentie.
  • Customer obsession is ook redelijk hot: bedrijven weten tegenwoordig alles over hun klanten tot in de kleinste details. Uitgebreide klantenbestanden maken meer gepersonaliseerde promoties en gerichter adverteren mogelijk.
  • Machine Learning (ML) en Deep Learning (DL) komen eraan: op het eind van de meeste voorstellingen vermeldden ze steeds dat de volgende stap ML of DL zou zijn, maar dat dit nog volop in ontwikkeling is.

Onze conclusie

In België is het Big Data gebeuren nog niet echt uit de startblokken geschoten, dus is het nu kwart-voor-twaalf om zo’n projecten binnen te halen.

Inzetten op Big Data, data lakes, NO SQL en data streaming is de boodschap! En dit allemaal ook nog eens in de cloud. De gewone on-premises relationele databases zullen samen met de verbrandingsmotoren, desktop computers en Blokker-winkels binnen enkele jaren volledig uitgestorven zijn.