(Talend) Data Fabric, de moderne oplossing voor iedere data enthousiast

In ons Data Trends 2022 overzicht van vorige maand wordt Data Fabric uitgelicht als één van de vijf belangrijke ontwikkelingen waarvan we verwachten dat ze in 2022 op de voorgrond treden.

Laat dit nu ook de overkoepelende naam zijn waaronder Talend zijn producten bundelt.

Dit artikel onderzoekt of Talend Data Fabric kan ingezet worden om een Data Fabric architectuur in jullie organisatie te ontwikkelen. Laten we eerst nog eens herhalen wat we onder een “Data Fabric” architectuur verstaan.

Data Fabric Architectuur

In tegenstelling tot architecturen zoals een Data Hub of Data Warehouse staat bij Data Fabric architectuur niet de databank centraal. Met Data Fabric worden applicaties verpakt in een servicelaag, die de gegevens aanbiedt die je nodig hebt, en dit op een geïntegreerde en consistente manier. Het verbergt alle verschillende technologieën, talen en API’s die door de applicaties worden gebruikt en geeft dataconsumenten op een eenvoudige manier toegang tot de gegevens. Zoals Gartner het stelt, biedt Data Fabric frictieloze toegang tot de data. [1]

Om het met de woorden van Rick van der Lans samen te vatten: “Data fabrics wrap existing systems and present them as one integrated system.”.

Eén van die technologieën kan dus Talend Data Fabric zijn.

Talend Data Fabric

Talend Data Fabric is een data platform dat kan ingezet worden om iedereen te helpen, van bedrijfsleiders over data engineers tot data professionals, om snel waarde uit hun gegevens te halen. En dit kan maar als je data gezond is, vandaar het “Data Health” concept van Talend als bedrijf. Zij zijn ervan overtuigd dat de enige manier om fundamentele bedrijfsdoelen te bereiken, is door actie te ondernemen op basis van hoogwaardige, vertrouwde gegevens – gezonde gegevens.

 

Definitie van “Data Health” [2]

Data Health verwijst naar de conditie van de gegevens van een bedrijf. Het geeft aan hoe goed de data effectieve beslissingen en bedrijfsdoelstellingen ondersteunen. Om te weten dat de gegevens van uw organisatie gezond zijn, moet je kunnen bewijzen dat deze geldig, volledig en van voldoende kwaliteit zijn om analyses te produceren waarop besluitvormers zich comfortabel voelen om op te vertrouwen voor zakelijke beslissingen.

Talend’s visie combineert technologieën en gedragingen van de gebruiker om data te meten en te beheren, zodat ze beter vindbaar zijn, dat ze begrijpelijk zijn en waarde hebben. Gezonde gegevens betekenen dat iedereen in de organisatie toegang heeft tot de informatie die ze nodig hebben, op het juiste moment, in de juiste vorm en op de juiste plaats, zonder zich vragen te moeten stellen over de kwaliteit.

Talend Data Fabric is dan ook hun oplossing om deze visie te realiseren. Het is een verzamelnaam voor een set van verschillende tools.

 

Stitch Data Loader kan ingezet worden als een low-code UI voor niet-technische gebruikers om data op te nemen in Sandbox-omgevingen. Ze kunnen dan Talend Data Inventory en Talend Data Catalog gebruiken om relevante datasets te vinden, te inventariseren, te profileren en te taggen.
Met behulp van Data Preparation kan een citizen data engineer de datasets voorbereiden en opschonen zonder enige codering. Tenslotte, zodra business tevreden is met deze data oefening, kunnen meer technische gebruikers dit operationaliseren via Talend Studio. Deze laatste is en blijft het vlaggenschip voor dé data engineer: alle mogelijke data stromen tussen source en target, simpel tot complex, kunnen hiermee opgezet worden. De ideale tool om een Data Hub op te zetten. Diezelfde data kan dan via hun Application Integration oplossing terug ontsloten worden.

Conclusie

Het is niet zo dat Talend’s Data Fabric dé tool-van-je-keuze moet zijn om een Data Fabric architectuur te implementeren, maar het reikt wel veel instrumenten aan om een data platform uit te werken om al de data uit de onderneming als een geïntegreerd geheel voor te stellen.

[1] Rick van der Lans over Data Fabric
[2] “Data Health” volgens Talend corporation

Eens van gedachten wisselen?

Wil je eens van gedachten over deze trends wisselen en wat deze voor de organisatie kunnen betekenen, neem dan contact op. Vind uit hoe Intodata je kan helpen voordeel te behalen uit jouw data.