Top 5 trends in Data & Analytics voor 2022

Aan het einde van ieder jaar kijken we vooruit naar wat het nieuwe jaar ons gaat brengen. Vele analisten-bedrijven en software leveranciers (Gartner, Forrester, Qlik) stellen een lijst op van de komende trends voor 2022. In dit artikel hebben we de belangrijkste 5 op het gebied van data samengevat.

Het doel is altijd om bedrijven te helpen met oplossingen om het meeste voordeel uit hun data te halen.
Data levert op talloze manieren waarde aan organisaties onder andere door;

  • het stimuleren van op feiten gebaseerde besluitvorming;
  • het uitbreiden van het op data gerichte productaanbod.

De data-analyse-industrie maakt een hoge groei door, waarbij verschillende trends snel aan kracht winnen.
In dit bericht delen we vijf belangrijke ontwikkelingen waarvan we verwachten dat ze in 2022 op de voorgrond treden.

1. Data Fabric en hybride cloud

Data fabric bestaat als ontwerpconcept reeds enige jaren. Het inspireerde software leveranciers om alle componenten ervan te overwegen. Het data fabric concept houdt in dat databronnen en datadoelen met elkaar verbonden zijn via een dynamische en meta-gestuurde architectuur.

Een data fabric verbindt al uw gegevens met elkaar, ongeacht waar deze zich in de cloud bevinden. Dus als u een bedrijf bent dat heeft geïnvesteerd in verschillende private en publieke cloud platforms, kunt u ze eenvoudig allemaal koppelen en optimaal profiteren van al uw gegevens. Dit concept zal ongetwijfeld prominent aanwezig zijn in 2022, aangezien meer bedrijven willen profiteren van data-gestuurde besluitvorming op basis van analytics.

2. Automatisering en machine learning

We zijn op een punt aangekomen waarop de meeste en veelgebruikte algoritmen voor machine learning meer en meer gemeengoed worden.

Welnu, wat doen mensen als ze op een punt komen waarop ze iets min of meer onder de knie hebben?
Correct! Ze proberen het kleiner, sneller en over het algemeen efficiënter te maken, zoals we kunnen zien in dit onderzoeksrapport.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niets meer te ontdekken of te innoveren valt op het gebied van machine learning en automatisering, integendeel zelfs.
Er is waarschijnlijk een heel nieuw gebied dat wacht om ontdekt te worden. Dit komend jaar zullen we waarschijnlijk zien dat leveranciers platforms en tools aanbieden, die door iedereen kunnen worden gebruikt om taken te automatiseren. We verwachten dat gegevens beter voorbereid en schoner zijn dan ooit. Bedrijven als UiPath en Power Automate leggen al de basis voor deze aanpak.

3. Small Data

Om de schaaluitdaging te bereiken die we in de vorige trend noemden, moeten we beginnen met het opnieuw definiëren van het doel van AI- en machine learning-tools.
Dus in plaats van enorme hoeveelheden gegevens te evalueren, moeten we ons richten op het verwerken van alleen de meest vitale gegevens. Of met andere woorden, we moeten overstappen van Big Data naar Small Data.
De term zelf circuleert al een tijdje op internet, maar we bedoelen niet dat Big Data voorgoed moet worden verlaten als concept.

Als we meer gestroomlijnde en bandbreedte besparende innovaties willen verwachten, moeten we op de een of andere manier rekening houden met dit paradigma van ‘kleine gegevens’.

We zien al tekenen van vooruitgang in de richting van deze aanpak in zelfrijdende auto’s. Deze hebben snelle reactietijden nodig om te reageren op een mogelijke botsing of zelfs gewoon te functioneren in heuvels en bossen waar bandbreedte schaars is. We mogen dus verwachten dat er in 2022 meer ideeën opduiken die afhankelijk zijn van Small Data om op een efficiënte manier te functioneren.

4. Data Preparation and Quality

Met zoveel informatie die elke seconde wordt geproduceerd, is voor het uitvoeren van analyses, het gebruik van gegevens met hoge kwaliteit belangrijk geworden.

Betere gegevenskwaliteit dragen onmiddellijk bij aan klantsucces en groei in een bedrijf. Enkele voordelen;

  • correcter gegenereerde marketingbudgetten en efficiëntere marketingacties,
  • nauwkeuriger inzicht in het gedrag van de klanten,
  • sneller kunnen omzetten van leads,
  • juistere investeringen maken en het beter toewijzen van middelen.

Met dit alles in gedachten is data quality management (DQM) een verademing voor bedrijven om efficiënt met hun informatie om te gaan.

Een belangrijke conclusie van deze trend is dat dit een blijvend onderdeel is van data management. Gegevens zijn een cruciaal onderdeel van zakelijk succes geworden. Elke dag verzamelen bedrijven meer complexe gegevens uit verschillende bronnen. Deze gegevens moeten zorgvuldig worden beheerd met behulp van de juiste tools en processen.
Nu er regelmatig strengere compliance-eisen worden gesteld, wordt het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat alles in orde is met de beschikbare gegevens. Daarom wordt datakwaliteitsbeheer één van de fundamentele trends in 2022.

5. Data Literacy

In dit artikel hebben we veel gesproken over de technologieën die we in 2022 kunnen verwachten. Al die vooruitgang en innovatie zal echter niet veel betekenen als we niet de kennis hebben om het te testen en te gebruiken. Het is duidelijk dat de technologie ons de analyses zal geven die we willen zien, maar het is nog belangrijker dat de gebruikers de data weten te begrijpen.

Daarom plaatsen we data literacy als laatste in deze lijst. Zelfs de kleinste vooruitgang in de richting van een beter begrip van gegevens zal een grote stap zijn voor de toekomst van gegevensanalyse.

Eens van gedachten wisselen?

Wil je eens van gedachten over deze trends wisselen en wat deze voor de organisatie kunnen betekenen, neem dan contact op. Vind uit hoe Intodata je kan helpen voordeel te behalen uit jouw data.