Afgelopen woensdagavond, 30 september was het zover: IntoData was gastheer voor de eerste Talend Meetup voor onze regionen.

Talend is een Open Source Data Management Platform. Het idee en de bedoeling van deze meetup groep is om de-kennis-rond en het-gebruik-van Talend in België en Nederland te bevorderen.

Voor de eerste sessie, dé 101, zijn we niet alleen op zoek gegaan binnen onze eigen klanten, maar hebben we ook andere partijen gevraagd om te komen vertellen hoe zij gebruik maken van Talend in hun business.

Dit resulteerde in een 3-tal sessies:

Een eerste case werd gebracht door Nicolas Vanderhulst van Partena. Zijn presentatie had als titel “Partena Data Exchange” meegekregen. Nicolas heeft een heel praktische case gebracht waarin hij demonstreerde hoe ze vanuit de Partena salarisadministratie software een interface hebben uitgewerkt met ‘de prikklok’, op basis van de “Open Studio” versie. Hij lichtte de Talend flow duidelijk en goed toe en via een live demo konden we de jobs ook echt aan het werk zien.

Dieter@MeetupAls technische spreker heeft Dieter Van Ransbeek een overzicht gegeven van zaken waar je moet aan denken als je een project start.
Dieter gaf een overzicht van nuttige tips vanuit zijn eigen projectervaring en audits die hij voor Intodata bij onze klanten heeft uitgevoerd: richtlijnen rond “Development Standards” (naamgeving, layout en documentatie) en “Best Practices” (implicit context load, logging, memory management). Een aanzet tot een framework waar verder op gebouwd kan worden.

Het publiek zat aandachtig te luisteren. En de “Minion” (zie foto) ontlokte een aantal interessante vragen.

Tot slot hebben Gabriel Vince en Lieven Heuninck van Apogado toegelicht hoe zij een oplossing hebben uitgewerkt om authentieke bronnen (KBO, Rijksregister, CRAB) te ontsluiten naar lokale besturen via Talend’s Open Studio ESB. Uit het verhaal werd duidelijk dat de visuele mogelijkheden van Talend Studio een duidelijke toegevoegde waarde zijn boven op de “core”-functionaliteit van Apache’s framework (rond CXF, Camel, …), wat niet wegneemt dat je zelf onder de ‘hood’ nog een aantal zaken kan aansturen.

Vooraf en achteraf was er gelegenheid om bij een drankje en een hapje met elkaar kennis te maken en ideeën uit te wisselen. En het feit dat heel wat mensen lang zijn blijven napraten, laat ons concluderen dat dit werd geappreciëerd.

We kunnen tevreden terugkijken op deze editie. De plannen voor een volgende editie liggen al op de werktafel.

Je kan de Meetup volgen op http://www.meetup.com/Talend-in-Belgie-en-Nederland/.
Daar kunnen ook een aantal foto’s teruggevonden worden.
De presentaties zijn hier te vinden. Je moet wel lid zijn van de meetup om ze te kunnen bekijken.