10 dingen die een Data Engineer doet (vervolg)

Als je op een verjaardagsfeestje vertelt dat je Data Engineer bent, is de eerste reactie meestal: “Data Engineer…? Huh…?” Je legt dan uit dat een Data Engineer ervoor zorgt dat gegevens toegankelijk zijn, in de juiste vorm, op de juiste plaats en op het juiste moment. Hij transporteert data en verrijkt deze, zodat mensen en organisaties over de benodigde, betrouwbare, data beschikken om de juiste strategische beslissingen te kunnen nemen.

Meer weten?
Wij hebben 10 dingen die een Data Engineer doet voor je op een rij gezet. In onze vorige blog kon je alvast de eerste 5 lezen. Hieronder lees je het vervolg.

[vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-lightbulb-o” color=”custom” size=”xl” align=”center” css_animation=”fadeIn” custom_color=”#ee7203″]

6. Hij is pragmatisch en kan creatieve oplossingen ontwerpen. En natuurlijk kan hij de juiste technieken en tools toepassen en kennis hierover delen.
Bij IntoData wordt Talend gebruikt om data oplossingen te ontwikkelen. Talend biedt een integratieplatform dat een Data Engineer in staat stelt om op een visuele manier dingen ‘in elkaar te klikken’, waardoor programmeren efficiënter en onderhoud eenvoudiger is, zelfs door de klant. Het Talend portfolio is breed en gaat van Data Integration, Data Quality en MDM tot Big Data, ESB en Data Preparation.
De data oplossing stopt niet bij de implementatie. Een Data Engineer schrijft ook de ondersteunende documentatie bij de oplossingen die hij bouwt en zorgt voor de nodige kennisdeling en -overdracht.

[vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-plus-square” color=”custom” size=”xl” align=”center” css_animation=”fadeIn” custom_color=”#ee7203″]

7. Hij is nieuwsgierig en verdiept zich voortdurend in nieuwe technologieën.
De Data Engineer wordt dagelijks uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor zeer gevarieerde datavraagstukken. Het is essentieel om nieuwsgierig te zijn: de drang om te willen weten hoe dingen werken en hoe je ze kunt verbeteren. Een goede Data Engineer omarmt nieuwsgierigheid en heeft een passie voor continu leren.

[vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-comments” color=”custom” size=”xl” align=”center” css_animation=”fadeIn” custom_color=”#ee7203″]

8. Hij is technisch, maar ook een ‘persoonsmens’.
Data Engineering is een activiteit die zich tussen mensen en systemen afspeelt. Een Data Engineer is dus niet alleen technisch, hij is ook een echt ‘persoonsmens’. Met mensen praten is een groot deel van zijn werk. Welke data heeft de klant nodig? Hoe kan je ervoor zorgen dat hij daarover kan beschikken? De Data Engineer is continu in overleg met de klant. Transparantie en open communicatie zijn hierbij belangrijk. Hij beschikt dus ook over de nodige sociale vaardigheden.

[vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-users” color=”custom” size=”xl” align=”center” css_animation=”fadeIn” custom_color=”#ee7203″]

9. Hij is een echte teamplayer en hecht belang aan kennisdeling.
Data Engineering is zo’n uitgestrekt vakgebied, dat niemand in zijn eentje alles weet. Bovendien ontwikkelt de techniek zich razendsnel. Data Engineers bundelen samen met hun collega’s hun krachten, omdat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van elkaars kennis en vaardigheden. Teamwork dus. Alleen dan weet je wat je je klanten als team te bieden hebt, en welke verbeterpunten je hebt, zowel als team als individu.

[vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-thumbs-up” color=”custom” size=”xl” align=”center” css_animation=”fadeIn” custom_color=”#ee7203″]

10. Hij werkt samen en geniet samen.
Als je Data Engineer bent bij IntoData, dan vier je samen met je collega’s het resultaat als je samen ergens je schouders onder hebt gezet. Wij gaan tot het uiterste voor de klant, maar we vinden even goed dat de boog niet altijd gespannen moet staan. Hard werken is belangrijk, maar hard genieten net zo goed. En genieten is pas écht fun, als de job succesvol is afgewerkt!

Nog even terugblikken op de eerste taken en eigenschappen van de data engineer? Je leest het hier.

Bovenstaande stappen in de praktijk brengen?

Onze data engineers begeleiden jou in bovenstaande zaken van A tot Z.
Bekijk ons aanbod of neem direct contact op met onze data specialisten.